Veckans mat

MATSEDEL

24-28 JANUARI 2022

MÅNDAG

Fiskgryta, yoghurt-aioli, baguette, sallad

(Potatis, vit fisk, morötter, fänkål, purjo, vitlök, tomatpuré, krossade tomater, timjan, saffran, grädde)

TISDAG

Lantsoppa med pistou, mjukt bröd, kaka

(Morötter, palsternackor, rotselleri, purjolök, krossade tomater, cannellini bönor, färsk spenat) Pistou: vitlök, basilika, parmesanost, olivolja

ONSDAG

Polska korvar, potatismos, surkål

Alternativ: Vegetarisk korv

TORSDAG

Vegetarisk lasagne med ratatouille och getostsås

(Zucchini, aubergine, röd paprika, rödlök, vitlök, timjan, oregano, tomatpuré, krossade tomater, chevré, mjölk,

FREDAG

Teriyaki lax, potatis, sallad

(teriyakisås, ingefära, sesamfrön, laxbitar)

OBS! 3 KUPONGER

Gerd och Anne D. har fyllt år och vill bjuda oss alla på tårta till efterrätt. De bjuder också på dryck till maten.

Välkomna! Matlag 1

 

 

Köket husets hjärta

I den gemensamma matlagningen måndag-fredag lär Färdknäppens boende känna varandra också som arbetskamrater. Författaren till ”Vår kokbok”, Anna-Britt Agnsäter, bodde i huset många år. Hon arbetade fram en särskild kokbok för kollektivhuset med 20-personersrecept. I den meningen blev husets kök något av ett provkök för storhushåll med traditionell svensk husmanskost á la Folkhemmet som bas.
(Vanligt är 20-50 ätande måndag-fredag). 
https://sv.wikipedia.org/wiki/Anna-Britt_Agns%C3%A4ter

 

 

 

 

I den gemensamma matlagningen måndag-fredag lär Färdknäppens boende känna varandra också som arbetskamrater. Författaren till ”Vår kokbok”, Anna-Britt Agnsäter, bodde i huset många år. Hon arbetade fram en särskild kokbok för kollektivhuset med 20-personersrecept. I den meningen blev husets kök något av ett provkök för storhushåll med traditionell svensk husmanskost á la Folkhemmet som bas. (Vanligt är 20-50 ätande måndag-fredag). 

Matlag 4, Från vänster: Klas Gustafson
(Foto), Jan Bjerninger, Eva Paulsson, Gudrun Hubendick, Jan Dämfors,
Marianne Carlsson och Anna William-Olsson. (Saknas: Lena Berg, Anki Hamrin, Stig Knutsson och Heikki Saarela.)
Husets boende är uppdelade i sex matlag; vart och ett i elden var sjätte vecka. Det brukar bli tre pass per person och vecka – matlagning och/eller disk. Matlaget tjänstgör måndag-fredag. I laget ingår ibland matlagare som bor utanför huset men som trivs i matgemenskapen.  Lördag-söndag ingen gemensam matlagning.