Meny 27/5 – 31/5 Vecka 22

Välkomna till bords önskar Matlag 4

 

M Å N D A G
Matig fisksoppa
Lax, torsk och potatis.
Sallad.
Mjukt bröd.
Citronkaka till kaffet

T I S D A G

Korvgryta med senapskräm
Rotsaker
(Korv med kött alt. vegetariskt)

O N S D A G

Purjo- och palsternackssoppa
Grädde, vitt vin, buljong och vitlök.
Kavring.
Småkaka till kaffet

T O R S D A G
Kristi Himmelfärdsdag

Anmäl till fredagmiddag senast kl 09 torsdag

F R E D A G

Grillspett
Marinerad fläskfilé
Alt. citrusmarinerad tofu (veg).
Ugnsstekt klyftpotatis. Ugnsstekta grönsaker.
Grön ärtröra. Tomatchutney. Rödvinssmör.
Rabarberdessert:
Rabarberkompott, savoiardikex,
yoghurt m smak av mynta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köket husets hjärta

I den gemensamma matlagningen måndag-fredag lär Färdknäppens boende känna varandra också som arbetskamrater. Författaren till ”Vår kokbok”, Anna-Britt Agnsäter, bodde i huset många år. Hon arbetade fram en särskild kokbok för kollektivhuset med 20-personersrecept. I den meningen blev husets kök något av ett provkök för storhushåll med traditionell svensk husmanskost á la Folkhemmet som bas.
(Vanligt är 20-50 ätande måndag-fredag). 
https://sv.wikipedia.org/wiki/Anna-Britt_Agns%C3%A4ter

 

 

 

 

I den gemensamma matlagningen måndag-fredag lär Färdknäppens boende känna varandra också som arbetskamrater. Författaren till ”Vår kokbok”, Anna-Britt Agnsäter, bodde i huset många år. Hon arbetade fram en särskild kokbok för kollektivhuset med 20-personersrecept. I den meningen blev husets kök något av ett provkök för storhushåll med traditionell svensk husmanskost á la Folkhemmet som bas. (Vanligt är 20-50 ätande måndag-fredag). 

Matlag 4, Från vänster: Klas Gustafson
(Foto), Jan Bjerninger, Eva Paulsson, Gudrun Hubendick, Jan Dämfors,
Marianne Carlsson och Anna William-Olsson. (Saknas: Lena Berg, Anki Hamrin, Stig Knutsson och Heikki Saarela.)
Husets boende är uppdelade i sex matlag; vart och ett i elden var sjätte vecka. Det brukar bli tre pass per person och vecka – matlagning och/eller disk. Matlaget tjänstgör måndag-fredag. I laget ingår ibland matlagare som bor utanför huset men som trivs i matgemenskapen.  Lördag-söndag ingen gemensam matlagning.