Meny 17/6- 20/6

Välkomna till bords önskar Matlag 1

M Å N D A G

Festsoppa
(Lök, vitlök, rotselleri, palsternacka, tomater, basilika, vitt vin, grädde, persilja)
Staffans bröd, kaka

T I S D A G

Pasta med köttfärssås av vildsvinsfärs
(Gul lök,vitlök, morot, tomatpuré)
Veg:
Sås av oumphfärs
(ekologisk soja)
Sallad på färsk vitkål

O N S D A G

Pankopanerad fisk i ugn i Sjöfartens remouladsås
(Majonnäs, creme fraiche, fransk senap, gurkmeja, inlagd gurka, kapris, persilja, ägg, citron)
Potatis, broccoli- och blomkålssallad
Anmäl till torsdagmiddag senast kl 09 onsdag

T O R S D A G

Gravad lax, hovmästarsås
Potatis, sallad
Dessert:
Fläderblomsglass med jordgubbar

 F R E D A G

M I D S O M M A R

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köket husets hjärta

I den gemensamma matlagningen måndag-fredag lär Färdknäppens boende känna varandra också som arbetskamrater. Författaren till ”Vår kokbok”, Anna-Britt Agnsäter, bodde i huset många år. Hon arbetade fram en särskild kokbok för kollektivhuset med 20-personersrecept. I den meningen blev husets kök något av ett provkök för storhushåll med traditionell svensk husmanskost á la Folkhemmet som bas.
(Vanligt är 20-50 ätande måndag-fredag). 
https://sv.wikipedia.org/wiki/Anna-Britt_Agns%C3%A4ter

 

 

 

 

I den gemensamma matlagningen måndag-fredag lär Färdknäppens boende känna varandra också som arbetskamrater. Författaren till ”Vår kokbok”, Anna-Britt Agnsäter, bodde i huset många år. Hon arbetade fram en särskild kokbok för kollektivhuset med 20-personersrecept. I den meningen blev husets kök något av ett provkök för storhushåll med traditionell svensk husmanskost á la Folkhemmet som bas. (Vanligt är 20-50 ätande måndag-fredag). 

Matlag 4, Från vänster: Klas Gustafson
(Foto), Jan Bjerninger, Eva Paulsson, Gudrun Hubendick, Jan Dämfors,
Marianne Carlsson och Anna William-Olsson. (Saknas: Lena Berg, Anki Hamrin, Stig Knutsson och Heikki Saarela.)
Husets boende är uppdelade i sex matlag; vart och ett i elden var sjätte vecka. Det brukar bli tre pass per person och vecka – matlagning och/eller disk. Matlaget tjänstgör måndag-fredag. I laget ingår ibland matlagare som bor utanför huset men som trivs i matgemenskapen.  Lördag-söndag ingen gemensam matlagning.