Publicerad den

Färdknäppen – ett annorlunda hus. Ett modernt ”undantag”!

 Färdknäppen har kommit till i ett unikt samarbete mellan initiativtagarna – de blivande hyresgästerna – och AB Familjebostäder.

Det ligger i hörnet Fatbursgatan/Timmermansgatan på Söder i Stockholm.

Färdknäppen har planerats för människor i ”den andra halvan av livet”. Det är alltså

  • inte ett serviceboende,
  • inte ett äldreboende
  • inte heller ett vanligt kollektivhus.

Vad är det då?
Jo, i Färdknäppen utvecklar vi en vardagsgemenskap i boendet, som gör livet roligare och lättare, när familjegemenskap och arbetsgemenskap avvecklas med stigande ålder:

  • vi har matlag för gemensamma huvudmål
  • vi sköter vårt hus och vår trädgård själva
  • vi lär av varandra i stort och smått – dels i de gemensamma vardagssysslorna, dels via studiecirklar, utflykter, berättarkvällar, gemensamma teater-, tv- och videokvällar m m
  • vi har tusen och en idéer till roliga saker vi kan göra tillsammans
  • vi utvecklar egna traditioner men hjälps åt att också ta tillvara gamla, t ex julstök med barnbarnen

och…

  • vi ska hjälpa varandra att tillsammans hålla livsandarna igång, om och när orken börjar sina.

Därför är det viktigt att här bor människor i olika åldrar. Idealiskt är när ca hälften är knegare, hälften pensionärer och så har det hittills varit. Yrkesaktiva för in ”friska fläktar” i huset och får i gengäld service av pensionärerna, som har mer tid att lägga på maten och husets omvårdnad.

Det bor alltså inga barn i huset, men här är inte barnförbjudet. Såväl barn som barnbarn hälsar ofta på och vanligt är att mor- och farföräldrar har barnbarnen hos sig för att avlasta föräldrarna. Huset är stort, innehållsrikt och barnvänligt med egen trädgård, så det är lätt att här ta hand om barn.

En av bikuporna på takterrassen

Hur stort är huset, hur stora är lägenheterna?
Huset innehåller 43 lägenheter – 1:or, 2:or och 3:or på mellan 37 och 75 kvadratmeter. Därutöver finns det rikligt med gemensamma utrymmen: I bottenvåningen finns en rymlig entré (”torget”), kök, matsal, allrum med bibliotek och syplats samt hobbyrum/verkstad och tvättstuga.

Högst upp i huset finns ett rum för samvaro, försett med öppen spis och en takterrass därutanför.
I källaren finns förutom individuella källarförråd också kollektivets förråd och matkällare samt motionsrum och bastu. Dessutom har vi ett gemensamt kontor med dator och kopiator samt tre små gästrum, som kan hyras för en billig penning av långväga gäster.

I Färdknäppen ska man känna sig hemma överallt. De gemensamma utrymmena är en del av bostaden och dörren till vår bostad är husets entré mot gatan. Innanför den ska vi alla som bor i huset kunna röra oss fritt, tryggt och hemtamt. Därför har huset en ”brevbärarsluss” innanför vilken endast de kommer som bor eller gästar huset.

För vem är det tänkt?
Till Färdknäppen flyttar du när ungarna flugit ur boet eller när du börjar fundera på hur du vill bo, när inte barn och familj dikterar behoven. Ett hus för ensamstående och par som vill ha utrymme och möjligheter för sitt eget liv.

Är det inte dyrt?
Jo, det kostar som att bo i ett nybyggt hyreshus i Stockholms innerstad – ingen insats. F n kostar en tvårummare 7 992 kr. Det är priset för 63 kvm: utöver 55 kvm i den egna lägenheten betalar man då också 8 kvm av den gemensamma ytan; den slås ut proportionerligt på samtliga lägenheter. För denna hyra har man tillgång till en 400 kvm stor bostad, varav en del är den helt privata lägenheten, fullt utrustad med kök och bad.

Första honungsskörden från våra egna bin

Kan man ställa sig i kö?
Förutsättningen för att flytta in i huset är att man inte har hemmavarande barn. Samt att man ställer upp på idén om kollektivt boende för oss i ”andra halvan av livet”. Eftersom vi sköter hus, trädgård och städning själva samt lagar gemensamma middagar, måste alla som bor i huset ingå i såväl matlag som städlag. Det innebär dock inte att alla måste vara duktiga matlagare eller att alla måste göra exakt lika mycket. ”Av var och en efter förmåga…” står det i föreningen Färdknäppens stadgar!
Nu är huset fullt men den som är intresserad av att kunna flytta in i framtiden, går med i föreningen Färdknäppen och bekantar sig med huset och dess innevånare redan nu! Blir det en ledig lägenhet erbjuds den i första hand till medlemmar i föreningen. Vi prioriterar par till trerumslägenheter och vill gärna ha fler män, liksom personer yngre än 65-70 år.

Ett pilotprojekt
Vi brukar också kalla Färdknäppen ”ett undantag” – huset, dit man flyttar när det är dags att lämna över den stora familjebostaden till nästa generation barnfamiljer. Vi har arbetat för att vårt ”undantag” skulle byggas och förvaltas av ett allmännyttigt bostadsbolag i hopp om att det skulle bli ett projekt, som ska följas av fler. Så har det också blivit, det finns tre efterföljare i Stockholm och dessutom liknande hus i Malmö, Lund, Mölndal, Göteborg och Falun (liksom i Helsingfors, Wien och Tokyo). Vi tror det kommer att behövas många moderna undantag för 2000-talet…

Information att ladda ned

Vill du läsa mer om vad som händer i huset finns mycket information i vår verksamhetsberättelse för 2022 nedan. I den finns många olika skildringar om allt som pågår i Färdknäppen under ett år. Men man behöver faktiskt inte delta i allt!

Är du intresserad av medlemskap, skicka ett mejl till kontaktgruppen@fardknappen.se. För övriga frågor, studiebesök m.m. mejla till info@fardknappen.se.